Rapport från TechEd i Madrid

Sven-Håkan Olsson torsdag 26 sep 13


TEKNIK Microsofts TechEd 2013 i Madrid väckte intressanta tankar om allt från till spionage till Ballmers avgång.

Olika personer lär sig på olika sätt. Många föredrar böcker, nätartiklar och tidskrifter. Andra lär sig bäst genom att själv utföra något, ”hands on”. För egen del har jag två favoritsätt att lära mig. Det ena är att gå på seminarier och konferenser.

teched_madrid2Genom åren har jag varit på ett stort antal Java One, Gartner, SOA Symposium, ITARC-seminarier och liknande och nästan varje gång kommer jag tillbaka upplyft och med nya, goda kunskaper. Det andra sättet är att hålla kurser (som jag bland annat gör inom Dataföreningen Kompetens). Genom att stå och förklara saker är det som om materialet automatiskt organiseras  i huvudet. Dessutom tillför kursdeltagarna mängder av bra kommentarer och inpass.

Men den här sommaren bestod alltså inlärningen av TechEd och nedan följer några smakbitar därifrån.

Ett mellanår?

På sitt sätt kan man kanske kalla TechEd 2013 för ett mellanår, det fanns inga jättestora, nya produktsläpp att presentera och diskutera. Ändå var jag nöjd när veckan var slut. Jag hade fått både fördjupningar och bättre överblick.

Cracking och spioneri

Något som för många ligger högt upp på agendan är intrång och spioneri, oavsett om förövaren är en hobbyist, del av organiserad brottslighet eller en stat. Många sessioner handlade om detta. Läget ser för övrigt ännu sämre ut efter seminariet, enligt vad vi fått reda på i nyhetsmedierna sedan dess.

Jag anser att några föreläsare trots allt var lite väl alarmistiska när de demonstrerade sätt som någon kan ta över en dator. Många av attackexemplen krävde att förövaren redan hade tagit sig förbi ett antal spärrar, som exempelvis att behöva ha administrator-privilegiet. Icke desto mindre finns det trista scenarion om boven skulle kunna komma åt USB-uttaget på datorn, kunna gå via dåligt skyddad WiFi eller när webbar utnyttjar svagheter hos Adobe, klient-Java, operativsystemen eller på andra sätt.

Det är också uppenbart att statssanktionerat spioneri ligger som en blöt filt över amerikanskägda moln, om liknelsen tillåts. Detta särskilt för oss utanför USA, eftersom de amerikanska lagarna faktiskt i viss (kanske ändå otillräcklig) mån skyddar just amerikanska medborgare men inte alls skyddar oss i andra länder, utan snarare ser oss som viktiga måltavlor.

Azure PaaS nämndes knappt

Microsoft har erkänt att Azure PaaS inte har sålt speciellt bra. Azure PaaS är molnlösningen som ger dig en appserver i molnet där du kan exekvera din programkod utan att behöva bry dig om infrastrukturen, men koden tyvärr måste skrivas på ett speciellt sätt som inte lätt går att exekvera i den egna datahallen om man skulle vilja flytta hem. Man riskerar alltså att känna sig inlåst. Knappt ett ord nämndes på TechEd om den varianten.

Däremot pratade många om Azure IaaS, alltså att kunna köra egna virtualmaskiner i molnet. Framförallt Amazon har under flera år lyckats väl med att sälja det här konceptet. Microsoft var sena med att lansera en bra konkurrent men nu finns den. Jag har för övrigt själv haft stor nytta av virtualmaskiner i molnet i olika sammanhang. Om du vill läsa mer om IaaS, PaaS etcetera kan du gå till min tidigare trendspaning: Vad är vad uppe bland molnen?.

Realtidsuppdatering

Det är ganska svårt att skapa webbar som uppdaterar sidan i realtid, utan att användaren behöver klicka. Detta kallas ibland push. Visst finns det lösningar, men de är ofta lite småtrassliga, eller ”förbrukar resurser i vila”.

En av flera intressanta lösningar som togs upp är SignalR som ska göra det enklare att utveckla robusta realtidswebbar. Intressant är också att SignalR är släppt som öppen källkod. Enligt vad föreläsaren sa så supportar Microsoft ändå lösningen, men med vilken utfästelse och hur länge har jag inte synat.

Även realtidsuppdatering till appar i smarttelefoner och läsplattor kan vara svårt att åstadkomma. De tre ”stora” (iOS, Android, Windows Phone/8) har helt olika push-system. Microsoft släpper därför en Notification Hub som förenar dessa tre. Detta är dock en betaltjänst.

Asynkron programmering

Att skapa lösningar som fungerar asynkront kan ge stora fördelar men brukar också vara komplicerat att koda och svårt att felsöka. För Windows 8, och specifikt för WinRT, skapades en ny asynkron modell som ofta är tvingande men som också tänktes vara enklare att programmera. Ett syfte är att göra användargränssnitt rappare.

Flera föredrag handlade dock om tips och fallgropar med denna asynkrona modell. Många har tydligen kommit att göra fel. Problemet är kanske att med WinRT blev det mycket större andel applikationsutvecklare som måste programmera asynkront. Det kommer tyvärr att öka antalet buggar innan alla har lärt sig.

Ballmers avgång

Jag kunde inte riktigt låta bli en helt annan liten reflektion under TechEd, kring Ballmers förestående avgång. Om jag hade suttit i Microsofts styrelse skulle jag framförallt ha kritiserat honom för hur arbetet med Windows 8 genomfördes.

Det verkar som om inte Ballmer och de andra högre cheferna klarat av att hålla i tömmarna så att olika avdelningar kunnat fås att samarbeta. Oenigheter mellan avdelningarna har funnits förr och det är helt uppenbart att ”det gamla Windowsgänget” inte ville vara delaktiga (eller fick vara delaktiga) i hur WinRT och Modern-användargränssnittet infördes.

Eller hade man så bråttom att få ut något för att konkurrera med Apple att ledningen sa: Ni slipper samordna, för att spara tid. Men resultatet blev inte helt lyckat, det blev en schizofren användarupplevelse i Windows 8 med sina två halvor. Därmed har säljframgångarna inte blivit så stora, varken för Windows 8 i sig eller för Surface-plattorna. Men det kan förstås ha funnits fler orsaker till att Ballmer fick gå.

I övrigt tycker jag Windows 8 fungerar ganska bra, jag har kört ett tag både med en klen netbook och med en Surface RT-platta i konkurrens med min gamla iPad. Det är lite högre inlärningströskel vad gäller fingerrörelserna men sedan fungerar det bra. Men RT:s Office beter sig lite konstigt och utbudet av kompetenta appar är förstås alltför litet ännu.

Den som skriver en kommentar i anslutning till artiklar på trendspaning.se är själv ansvarig för innehållet. Kommentarerna omfattas inte av yttrandefrihetsgrundlagen inom utgivningsbeviset för trendspaning.se.

Redaktionen förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som är olämpliga i enlighet med lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor.

Annons från dfkompetens.se
Teknisk informationssäkerhet
Bli en duktig beställare av informationssäkerhet
Läs mer på dfkompetens.se
Läs mer
Annons från dfkompetens.se
Strategisk informationssäkerhet
En självklar kompetens i ledningen
Läs mer på dfkompetens.se
Läs mer
Annons från dfkompetens.se
Operativ informationssäkerhet
Upprätthåll informationssäkerheten
Läs mer på dfkompetens.se
Läs mer
Annons från dfkompetens.se
Molntjänster – arkitektur, säkerhet & juridik
En kurs som lär dig om, när och hur
Läs mer på dfkompetens.se
Läs mer
Annons från dfkompetens.se
Certifierad informations­säkerhetsarkitekt
Strategisk - Teknisk - Operativ
Läs mer på dfkompetens.se
Läs mer
Annons från dfkompetens.se
GDPR – nyheter och praktisk anpassning
Så kommer du igång!
Läs mer på dfkompetens.se
Läs mer
Annons från dfkompetens.se
Informationssäkerhet för ledare
Kravställning och uppföljning
Läs mer på dfkompetens.se
Läs mer
Annons från dfkompetens.se
Blockchain Technology
Blockkedjor från grunden
Läs mer på dfkompetens.se
Läs mer
Annons från dfkompetens.se
Dataskyddsombud - certifiering
Certifiering för nya rollen dataskyddsombud
Läs mer på dfkompetens.se
Läs mer